Rokers hebben een minder goede wondgenezing in de mond dan niet-rokers. Dit komt door de vernauwing van de bloedvaatjes in het tandvlees, waardoor de doorbloeding wordt verminderd. Een goede doorbloeding is belangrijk bij de wondgenezing. Behandeling van tandvleesontsteking is dus minder effectief (minder genezing) bij rokers.
Rokers hebben meer last van de vorming van tandplak en tandsteen (verharde tandplak en aanslag) en mede hierdoor dus ook meer kans op ontstekingen en de ontwikkeling van parodontitis (tandvlees ontsteking met botafbraak). Wanneer de ontsteking niet wordt behandeld, wordt het kaakbot aangetast en kunnen tanden en kiezen vroegtijdig verloren gaan.
Rokers hebben een verhoogd risico op afwijkingen aan de mond, tong en keel. Deze afwijkingen kunnen uiteindelijk leiden tot mondkanker. Rokers hebben zelfs twee tot vier keer meer kans op de ontwikkeling van kanker in de mondholte dan niet-rokers! Bij een combinatie van roken en het nuttigen van alcohol is het risico op mondkanker nog groter.
Omdat roken een verslaving is, is stoppen met roken heel moeilijk en kan het ontwenningsverschijnselen geven. Ook kan er in het begin een toename van tandvleesbloedingen plaatsvinden, zeker bij ontstekingen. Maar het stoppen met roken heeft al na twee tot zes weken een positief effect op uw mondgezondheid. Het tandvlees raakt weer beter doorbloed, waardoor de ontsteking beter kan worden opgeruimd. Hierdoor zullen ook de resultaten van behandelingen verbeteren.
Roken kan uw tanden, kiezen en vulmaterialen verkleuren. Deze rookaanslag is vergelijkbaar met de aanslag van koffie en thee, maar is vaak lastiger te verwijderen. Daarbij is roken een veel voorkomende oorzaak van een slechte adem. Wij helpen u graag aan het fris en aanslag vrij gebit. Dit doen wij d.m.v. een professionele gebitsreiniging waarbij wij het gebit optimaal polijsten.
Afspraak maken